Followers

Friday, May 6, 2011

~PoPia GoReNg TaUtAn KaSiH~

assalamualaikum korang....
hai...lame dah kn aku xtulis entry ttg mkann....rindu plak kan nak tulis entry cengitu...hehe ok....arini aku nak wat entry sal cara2 nak masak popia....ari sabtu mggu lps kn aku n member2 aku wat xtvt masak memasak...lau nak taw leh baca kt SINI.

ok ni la cara2 nak wat Popia Goreng Tautan..(saje je gedik letak nama popia cenggitu)

yela tautan kasih antara sahabat...hehe...


ok bahan2 yang diperlukan...
1 peket kulit popia
2 biji telur...

bahan2 utk membuat inti:

kobis
lobak merah

bawang merah
bawang putih
garam
taugeh

cara2 membuatnya:

potong kobis n lobak (bentuk mengikut kesesuaian n kreativiti masing2). kisarkan bawang merah n bawang putih (lau nak potong je pon xpe). tumiskan bahan2 yang dikisarkan tuh, bila dah baik bau n bahan2 tu masak, masukkn lobak,kobis n taugeh tuh. biarkn sayur tu layu, n leh msukkn telur. tumis hingga masak.


bila dah ciap inti tu leh ar mulakan sesi mengulung popia.gamkan gulungan popia tu ngan telur.
ok dah ciap...leh ar gorengkn popia tuh...
selamat mencuba. kat bawah nih ada gambar2 popia yg sempat aku snap..huhu.


popia yg dah ciap digulung

sesi menggoreng popia


dah ciap...jom mkn...

3 comments:

Munirah said...

uuu..my favourite!

zyana said...

@munirah:huhu...yekew???tp popia yg kami wat mmg sedap(cehh puji diri).tp puas ati dpt mkn popia hasil tangan sendiri...

fRaMe+LenSeS said...

terbaik perkongsian ni. terima kasih. ;D

Nadh suka dengan blog kamu, perkongsian kamu, Jum Nadh nk pomot, join contest Aku Ingin Berubah sahabat Nadh,,.

Mungkin kita leh sama-sama sampaikan message positive pada masyarakat dengan perkongsian dalam ni plak.. :D